"in de stilte van ons hart spreekt hij over zijn liefde"

Hooggevoeligheid in je relatie.

Hooggevoeligheid (HSP) en je partner.

Hooggevoeligheid is een gezonde karaktereigenschap, die zich kenmerkt door een grote gevoeligheid voor stimuli en het diepgaand verwerken daarvan. Simpel gezegd, er komen meer prikkels binnen en het kost meer tijd om deze te verwerken. Dat betekent dat hooggevoelige personen (ook wel HSP genoemd) vaak meer tijd nodig hebben om te reageren op een situatie. Circa 15-20% van de bevolking is hooggevoelig.

Hooggevoeligheid is geen stoornis, vraagt niet om een diagnose of behandeling en heeft niets te maken met introversie, autisme of sensorische verwerkingsstoornis. Hooggevoelig ben je ook in je relatie met je HSP partner. Het is een deel van wie jij bent en je kan niet ophouden met sensitief te zijn. En dat moet je ook helemaal niet willen, want er zitten ook heel veel positieve kanten aan deze prachtige eigenschap. Waardoor jullie samen sterk kunnen zijn en worden en groei ervaren in de liefde met en voor elkaar!

Hooggevoeligheid (hsp) in je relatie:

Als je partner hooggevoelig is, kan dit zowel uitdagingen en waardevolle momenten met zich meebrengen in je relatie. De hooggevoelige partner kan diepgaande emotionele verbindingen creëren en empathisch zijn, het gevaar is dat hij/zij zich daarin verliest en vooral bezig is met de ander en zichzelf vergeet.

Belangrijk bij het omgaan met hooggevoeligheid in een relatie is dat er wederzijds begrip en empathie bestaat. Samen op ontdekkingstocht naar de behoeften en gevoelens van elkaar om zo het gesprek aan te gaan en je relatie te verdiepen.

Samen sterk, communicatie

Effectieve communicatie is de sleutel tot het opbouwen van elke gezonde relatie. Open en eerlijke gesprekken kunnen helpen bij het uiten van behoeften het benoemen van je verwachtingen en het uitspreken van de vragen waar je mee rond loopt. Het is belangrijk dat beide partners zich veilig voelen om het gesprek met elkaar aan te gaan. En dat er ruimte is om naar elkaar te luisteren.

Het vinden van balans in jullie liefde

In een relatie met een hooggevoelige partner is het vinden van balans van cruciaal belang. Dit betekent het respecteren van de behoefte aan rust en herstel van de hooggevoelige partner. Ga samen hier eens voor zitten om te kijken wat jullie allebei fijn vinden en wat de momenten van herstel en rust in houden. Ontdek ook hoe je samen dingen kan ondernemen en het hart kan delen met elkaar.

Groei en verrijking

Hoewel het uitdagingen met zich mee kan brengen, kan een relatie met een hooggevoelige partner meewerken aan jullie persoonlijke groei en verrijking. Hooggevoelige mensen kunnen diepgaande inzichten bieden zodat jullie samen groeien in je relatie maar ook in jullie persoonlijke ontwikkeling. Hierbij wil ik nogmaals het belang benoemen van het in gesprek gaan met elkaar.

Hoe verder

Het hebben van een hooggevoelige partner in je leven kan jullie relatie verdiepen in liefde, begrip en groei. Het is belangrijk om de uitdagingen te erkennen/herkennen en deze aan te gaan, steeds weer op te zoek te gaan naar de verbinding. Samen werken aan het creëren van een ondersteunende en liefdevolle omgeving waarin beide partners tot bloei komen. Met begrip, communicatie en wederzijdse liefde. Wil je hier meer over weten en samen sterk zijn of worden, welkom bij mij of een van mijn collega’s die gespecialiseerd zijn in het onderwerp hooggevoeligheid. http://www.totalbalance.nl

Laat een reactie achter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *